Saltar a continguts

La Fal·lera Gegantera

Navegació

Menú principal

Notícies

13/05/2017
TÀRREGA - SEGUICI DE LES SANTES ESPINES - LA FESTA DE L'EIXIDA i L'ESPECTACLE LA NIT DEL TARAROT


Veure galeria

(13/05/2016 - TÀRREGA -  SEGUICI DE LES SANTES ESPINES - LA FESTA DE L'EIXIDA i L'ESPECTACLE LA NIT DEL TARAROT) 

  Jepo Costa president  i Pere Agea membre de la colla de la Fal·lera Gegantera ens parlan per radio Tàrrega, de la XXX Trobada de Gegants Capgrossos i grallers, que tindrà lloc diumenge dia catorze de maig, amb plantada de gegants a partir de 2/4 d'11 del matí a la Plaça de les Nacions Sense. (comença entrevista al minut 33:45 del programa)

https://enacast.com/radiotarrega/#/programs/programesespecials/radiotarrega_podcast_5900

https://enacast.com/media_download/recordedpodcasts/radiotarrega/2017/5/11/2017-5-11_programesespecials.cutted.mp3

 

SEGUICI FESTIU I PROCESSÓ DE LES SANTES ESPINES


  La Festa Major de Maig reviu el disabte 13 a les 11,30 hores, la Processó de les Santes Espines, acte solemne en què prendran part el consistori local i el Seguici Festiu de la població, format per l’Esbart Albada, l'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera, la Cobla Tàrrega, l’Associació Guixanet i els Diables BAT. També hi participen l’Agrupament Escolta i el GIC.

  Datada des de l’any 1551 i considerada l’origen de la festa patronal de Tàrrega, la Processó de les Santes Espines trau les relíquies per invocar la pluja submergint-les en aigua al peu de la creu gòtica de la Plaça Major. La processó transcorrerà pel Carrer del Carme, Plaça del Carme, Carrer d’ Agoders, i Plaça Major.

  L'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera de Tàrrega i participa amb la plantada davant de l'Ajuntament dels gegants: Jaume I i Violant d'Hongria, Eloi i Alba, i en el seguici Hereu i Pubilla, portats per Dani Palau, Robert Tavira, Jordi Tavira,

acompanyats dels capgrossos: Pere Agea lo Dimoniet, Arwen Agea amb la Nena Anna i Cristina Tortosa amb l'Avi Pep. D'acompanyants:  Enzo Agea, Marta Delgado.   L'ordre La processó anirà encapçalada pels bat batuka i de l’Associació Cultural la Fal·lera Gegantera amb dos gegants i tres capgrossos,

Grallers de la Barra, lo Tossino, Nans de Guixanet, Diables  BAT, Bastonets, Arquets, Cavallets i l’Àliga, els capitans i pendonistes, el clergat, el cap del Consistori, els regidors i regidores i al final la Cobla Tàrrega.

Músics Els Grallers de la Barra, els grallers del Corral Nou i  La Cobla Tàrrega. 

  Acabant beneint i entrant solemnement a la  Parròquia  de Santa Maria de l'Alba,

per celebrar el ofici en honor a les Santes Espines, patrones de Tàrrega.  

 

EIXIDA DE FESTA MAJOR I EXHIBICIÓ DE BALLS TRADICIONALS DE TÀRREGA

 

  Al finalitzar la missa cap a les 13:30, a la plaça Major comença la festa de l'Eixida amb l'exhibició dels balls tradicionals de Tàrrega s'atorga el protagonisme als diversos elements del folklore tradicional local.

  L’Àliga, màxima figura protocol·lària del bestiari, ens farà els honors de la mà de l’Associació Guixanet. Seguidament, autoritats i ciutadania ballaran l’Eixida, la dansa típica de Tàrrega. Després, Balls de Bastonets amb l’Esbart Albada i Ball de Gegants amb l'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera; Balls d’Arquets, Nans, Cavallets i Lo Tossino amb Guixanet; i una sardana d’exhibició amb l’Agrupació Amics de la Sardana. La música en directe anirà a càrrec de la Cobla Tàrrega, els Grallers de la Barra i els grallers del Corral Nou.

  Amb l’assistència total de set membres de la l'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera de Tàrrega entre el seguici i els balls: Com a geganters i excel·lents balladors, deixant el llistó molt alt amb els gegants reis: Jaume I i Violant d'Hongria, l'Eloi i l'Alba: Robert Tavira, Dani Palau, Dani Tortosa, Alfonso Marquez i Jordi Tavira;   Plantats davant ajuntament Hereu i Pubilla. Acompanyants: Gemma Puig, Cristóbal Tavira. 

  Com cada any L'Associació Cultura la Fal·lera Gegantera, no podem faltar a la disbauxa folklòrica de la Nit del Tararot, amb la presencia dels nostres Gegants.

  A les nou, es comença carregant les piles amb un bon entrepà.

  A les deu i quinze minuts es projecte a la façana del ajuntament un vídeo de la cultura popular tagarina per commemorar el 10è aniversari de l'Àliga de Tàrrega

  A dos quarts de onze i amb mig miler de figurants, comença un gran espectacle de cultura popular i amb caràcter participatiu.

  Els protagonistes són els elements propis del folklore targarí en un colorista aparador que aglutina les col·laboracions de diferents entitats locals i de diferents llocs de Catalunya. Per la Plaça Major, al nucli de Tàrrega, aniran desfilant els exponents tradicionals de l'Associació Cultural La Fal·lera Gegantera, l’Esbart Albada, l'Home de la Barra, les colles castelleres Margeners de Guissona, colles geganteres de l'Hospitalet de Llobregat, els de Guissona, de Associació Cultural  Guixanet els Cavallets, Lo Tossino, els Nans, l'Àliga, els Gegants Tararots de Tàrrega, els Diables de BAT, amb l'espectacular "pedregada" de pilotes gegants, per tal que ningú quedi dempeus.

  Amb l’assistència total de divuit membres de l'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera de Tàrrega, portant sis gegants.

  Com a geganters portadors i balladors dels sis gegants: Ramon Berenguer I i Almodis, Jaume I i Violant d’Hongria, Eloi i Alba: Robert Tavira, Jordi Tavira, Eusebi Pifarre, Alfonso Márquez, Dani Palau i Dani Tortosa;  

  Acompanyants: la dona de Eusebi  Pifarre, Gemma Puig, Marta Delgado, el Jan i els seus pares Rosa Martínez i Joan Castells, Francesc Tavira, Cristina Bramón,  i Ester Puig, Cristóbal Tavira, Jepo Costa i Amanda Balasch. 

Aquest web forma part de: Portal d'Entitats de Tàrrega