Saltar a continguts

La Fal·lera Gegantera

Navegació

Menú principal

Notícies

13/05/2018
TÀRREGA - SEGUICI DE LES SANTES ESPINES - LA FESTA DE L'EIXIDA

 

Veure galeria

http://www.tarrega.tv/leixida-es-lexhibicio-de-folklore-targari-en-honor-a-les-santes-espines/

 

SEGUICI FESTIU I PROCESSÓ DE LES SANTES ESPINES

 

  La Festa Major de Maig reviu el dissabte 13 a les 11,30 hores, la Processó de les Santes Espines, acte solemne en què prendran part el consistori local i el Seguici Festiu de la població, format per l’Esbart Albada, l'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera, la Cobla Tàrrega, l’Associació Guixanet i els Diables BAT. També hi participen l’Agrupament Escolta i el GIC. Datada des de l'any 1551 i considerada l'origen de la festa patronal de Tàrrega, la Processó de les Santes Espines trau les relíquies per invocar la pluja submergint-les en aigua al peu de la creu gòtica de la Plaça Major. La prosessó trancorre pel carrer del Carme, plaça del Carme, carrer Agoders i plaça Major.                                                               

                        

   L'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera de Tàrrega i participa amb la plantada davant de l'Ajuntament dels gegants: Eloi i Alba, i en el seguici Hereu i Pubilla, portats per Robert Tavira i Jordi Tavira, Pere Agea i Dani Tortosa. D'acompanyants: Jepo Costa, Cristòbal Tavira, Joaquim Aldana, Adrià Rubio i Gemma Puig. L'ordre de la Processó va encapçalada pels Bat Batuka i de l'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera amb dos gegants, la banda de música, grup infantil d'Aequets, Grallers de la Barra, Nans de Guixanet, Bastoners de l'Esbart Albada, l'Home de la Barra i l'Àliga, els capitans i pendonistes, el clergat, el cap del consistori, els regidors i regidores, i al final la Cobla Tàrrega. Acabant beneint i entrant solemnement a la Parròquia de Santa Maria de l'Alba, per celebrar el ofici en honor a les Santes Espines, patrones de Tàrrega.  

 

EIXIDA DE FESTA MAJOR I EXHIBICIÓ DE BALLS TRADICIONALS DE TÀRREGA

  Al finalitzar la missa cap a les 13:30, a la plaça Major comença la festa de l'Eixida amb l'exhibició dels balls tradicionals de Tàrrega s'atorga el protagonisme als diversos elements del folklore tradicional local.

  L’Àliga, màxima figura protocol·lària del bestiari, ens farà els honors de la mà de l’Associació Guixanet. Seguidament, autoritats i ciutadania ballaran l’Eixida, la dansa típica de Tàrrega. Després, Balls de Bastonets amb l’Esbart Albada i Ball de Gegants amb l'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera; Cavallets, sardana, Ball d’Arquets, Nans, Lo Tossino amb Guixanet i l'estrena del ball de la Verreta; Verge de l'Alba cantada i fi de festa. La música en directe a càrrec de la Cobla Tàrrega i els Grallers de la Barra.

  Amb l'assistència total de set membres de  l'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera de Tàrrega entre el seguici i els balls: com a geganters i excel·lents balladors, deixant el llistó molt alt amb els gegants reis: l'Eloi i l'Alba i l'Hereu i Pubilla: Robert Tavira, Pere Agea, Dani Tortosa i Jordi Tavira; Puntes: Gemma Puig, Cristóbal Tavira, Joaquim Aldana i Jepo Costa.