Saltar a continguts

La Fal·lera Gegantera

Navegació

Menú principal

Notícies

13/05/2019
TÀRREGA - SEGUICI I PROCESSÓ DE LES SANTES ESPINES - LA FESTA DE L'EIXIDA


Veure galeria

  VÍDEO de TÀRREGA TELEVISIÓ 2019  

 https://www.tarrega.tv/les-santes-espines-i-el-ball-de-leixida-protagonistes-del-dilluns-de-la-festa-major-de-tarrega/?fbclid=IwAR2fq-BrnryLlpFW_lblF56N32ZtxTww4J9WVjyQ7_xY02XKsACcWJe_cO4 

 

  Això no para, continua la festa major de Tàrrega, dilluns de mercat pel matí i per la tarda vespre, festa de les Santes Espines amb seguici popular i desprès de missa les emblemàtiques i tradicionals danses de l’Eixida, amb l’assistència de la consellera de cultura de la generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga. 

  Datada des de l’any 1551 i considerada l’origen de la festa patronal de Tàrrega, la Processó de les Santes Espines trau les relíquies per invocar la pluja submergint-les en aigua al peu de la creu gòtica de la Plaça Major. El seguici transcorre pel Carrer del Carme, Plaça del Carme, Carrer d’ Agoders, i Plaça Major.

  L'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera de Tàrrega i participa amb la plantada davant de l'Ajuntament dels gegants: Eloi i Alba, i Jaume I i Almodis, L'ordre La processó anirà encapçalada pels bat batuka i de l’Associació Cultural la Fal·lera Gegantera, la banda de música, grup infantil d'arquets, Grallers de la Barra, Nans de Guixanet, Bastoners de l'Esbart Albada, l'Home de la Barra i l’Àliga, els capitans i pendonistes, el clergat, el cap del Consistori, els regidors i regidores i al final la Cobla Tàrrega. Músics Els Grallers de la Barra i  La Cobla Tàrrega. Acabant beneint i entrant solemnement a la Parròquia  de Santa Maria de l'Alba, per celebrar el ofici en honor a les Santes Espines, patrones de Tàrrega.  

  Al finalitzar la missa cap a les 21 h, a la plaça Major comença la festa de l'Eixida amb l'exhibició dels balls tradicionals de Tàrrega s'atorga el protagonisme als diversos elements del folklore tradicional local.

  L’Àliga, màxima figura protocol·lària del bestiari, ens farà els honors de la mà de l’Associació Guixanet. Seguidament, autoritats i ciutadania ballaran l’Eixida, la dansa típica de Tàrrega. Després, ball de Gegants amb l'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera, ball d’Arquets, sardana de punts lliures, ball de Cavallets amb els grallers de la Barra,balls de Bastonets amb l’Esbart Albada, ball de Nans, Lo Tossino amb Guixanet i ball de la Verreta; Verge de l'Alba cantada pels Tossinaires amb el públic i fi de festa. La música en directe a càrrec de la Cobla Tàrrega i els Grallers de la Barra.

  Amb l'assistència total de deu membres de l'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera de Tàrrega entre el seguici i els balls: Com a geganters i excel·lents balladors, deixant el llistó molt alt amb els gegants reis: l'Eloi i l'Alba i Jaume I i Violant d’Hongria: Robert Tavira, Ton Farran, Dani Tortosa i Jordi Tavira; acompanyants i puntes: Gemma Puig, Pere Agea, Cristóbal Tavira, Alfonso Màrquez, Sònia Delgado i Jepo Costa.