Saltar a continguts

La Fal·lera Gegantera

Navegació

Menú principal

Membres: Associació Cultural la Fal·lera Gegantera

Organigrama

0 resultats trobats
 

Pere Agea i Correa                             (president)
Robert Tavira i Delgado (cap de colla- vicepresident)
(Mamen) Mª Carme Sanchis i Turull (secretaria)
(Jepo) Josep Mª Costa i Balcells         (tresorer)
Núria Moleres i Verdejo                        (vocal 1)
Alfons Màrquez i Martín                        (vocal 2)
Gemma Puig i Fitó                                 (vocal 3)              

Ton Farran i Dominguez (geganter). Jordi tavira i Delgado (geganter). Damià Pujol i Martínez (geganter). Daniel Tortosa i Olibarri (geganter).                                            Amanda Balasch i Pijuan.  (capgros). Sònia Delgado i Coma (capgros).
Francesc Tavira i Delgado. Laura Cera i Sanchis. Pepi Boronat i Giró. Jan Castells i Martínez.  Martina Cera i Sanchis. Cristobal Tavira i Perez. Rosa Martínez i Perramon. Joan Castells i Ros.  Josep Sanchis i Amigó. Jaume Font i Escribà.

 

Colla La Fal·lera Gegantera
Veure fotogaleria Ampliar imatge

La primera referència dels gegants de la ciutat és de 1600 i es troba al Llibre de Cerimònies (1592-1661)38   dipositat a l’Arxiu  Comarcal de l’Urgell. En aquest llibre es documenta l’ordre que seguien les processons de Corpus d’aquella època, encapçalades per la bandera de la vila, el “jagant de la vila”, i a continuació, les creus i les banderes de les cofraries. ( del llibre La Festa Major de Tàrrega, d’Albert Fitó). 
Si bé és cert, que tenim un gegant i un portador, Jordi Galceran, documentats l'any 1603 també és cert que com a Associació Cultural la Fal·lera Gegantera figura desde 1996 en el registre d'associacions de la Generalitat de Catalunya.
Amb tot, sabem per tradició oral que ja des dels anys 50 del segle passat existia una collar de portadors targarins sota la batuta de l'Alcaldet i, més endavant, per Jaume Aligué. El darrer cap de colla va rebre un emotiu homenatge l'any 2006 per celebrar el 25è aniversari com a cap.

Des de l’aparació dels primers gegants, no hi havia hagut cap associació constituida encarregada dels mateixos. Generalment, eren les comissions de veïns dels barris o particulars, els encarregats de treure’ls a passejar. Uns dels primers responsables que es coneixen van ser Pep Salvadó Giribet “Macuco”, primer, i després, Antoni Aligué, encarregats de buscar i pagar els seus portadors per encàrrec de l’ajuntament. Antoni Aligué ho va fer el  fins al 1981, quan es fundà l’associació encarregada de portar els gegants de la ciutat, l'Associació Cultural la Fal·lera Gegantera, de la qual n’esdevingué cap de colla en Josep Bonet fins al 2009. Tot seguit es constituí l’Associació Cultural la Fal·lera Gegantera, entitat encarregada de passejar els gegants de la ciutat per arreu.

El 1993, amb motiu de l’homenatge que es va fer a Antoni Aligué, es va compondre el Ball de Gegants de Tàrrega, obra de Jordi Baiget Piqué i coreografia de Ton Farran Domínguez, una peça que pot ser interpretada amb una o dues parelles de gegants. L’arranjament actual per gralla a dues veus és obra d’Albert Solé.