29a trobada de gegants a Aiguafreda.
29 de novembre de 2015...Al Vallès Oriental.
DIUMENGE 29 NOVEMBRE 2015
VÍDEO :http://votv.xiptv.cat/aiguafreda/capitol/la-29a-trobada-de-gegants-d-aiguafreda-aplega-14-colles#.Vl25CRvhW5I.facebook
A la serra de l'Arca hi ha un gran dolmen que testimonia l'antiga ocupació del territori, però la primera referència històrica del topònim Aiguafreda apareix en llatí (Aqua frigida) l'any 898 en l'acta de consagració de l'església de Sant Martí del Comgost, actualment coneguda amb el nom d' Aiguafreda de Dalt.
El poble actual va néixer al voltant del camí que anava de Barcelona a Vic, on s'havien instal·lat algunes ferreries i alguns hostals als segles XVII i XVIII. Al segle XIX hi havia algunes vinyes que desaparegueren amb la fil·loxera.
Després de la Guerra Civil, Aiguafreda no va començar a desvetllar-se fins als anys 60, època de prosperitat. L'augment de la població actualment ha arribat als 2.498 habitants., tant per la natalitat com per la immigració, l'expansió i la diversificació de la indústria (tèxtil, filatura, mobles, construcció de xalets) i l'expansió urbanística han col·laborat al creixement de la població.
El dia 29 de novembre, vam anar a tornar l' intercanvi de sortida a la colla d' Aiguafreda. Després d'esmorzar una bona carnada de llonganissa i cansalada a la brasa, acompanyada de pa amb tomata, a les onze del matí, començà el recorregut o passejada pels carrers del poble, amb 14 de colles d’arreu de Catalunya que varen donar color i alegria durant la cercavila: Barberà del Vallès, Espinalbet (Castellar del Riu), el Masnou, Mediona, Pallejà, el Pont de Vilomara i Rocafort, Prats de Lluçanès, Sant Vicenç de Torelló, Sant Adrià de Besòs, Sant Julià de Lòria (Andorra), Tàrrega, Tavertet i Torelló.
La colla de Tàrrega va participar, molt ben acompanyada pels nostres Grallers, amb els gegants Jaume I i Violant d'Hongria i tres capgrossos: L’Anna, el Popeie i l'Avi Pep. El fi de la cercavila va ser a la cèntrica plaça Major, on cada una de les colles participants va poder oferir el ball conjunt.
Seguidament, es va fer l'entrega del records de la trobada a totes les colles participants, d'una rajola en forma de pergamí, feta de manera totalment artesana.
Amb l’assistència de 24 membres de la colla: com a geganters portadors i balladors dels dos gegants Jaume I i Violant d’Hongria: Dani Palau, Damià Pujol, Robert Tavira, Jordi Tavira i Alfonso Màrquez; grup de Gralleres: Ester Puig, Itziar Minguell, Carina Aguilar, Pepi Boronat i Núria Moleres; tabalers: Jan i Laura Martin; portadors dels tres capgrossos: Mercè Clota amb el Popeie, Francesc Tavira amb l'Anna i Jepo Costa amb l’Avi Pep; acompanyants: Josep Ma Puig, Ramona, pares de Laura Martin el Joan i Rosa, els pares del Jan Rosa Martínez i Joan, Amanda Balasch i Aron Palau; conductor del cotxe de la colla: Cristóbal Tavira.