Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

A Sant Vicenç de Castellet.

10 de juliol de 2010...Trobada de gegantera.

DISSABTE 10 JULIOL 2010

Sant Vicenç de Castellet és un municipi de Catalunya, el més poblat del sud del Bages.

És al bell mig de la resta de municipis que configuren aquesta subcomarca -coneguda com a Bages Sud- i exerceix una funció de capitalitat pel que fa a la prestació de determinats serveis (comercials, educatius, sanitaris, notarials, etc.) a la resta de municipis: Monistrol de Montserrat, Castellbell i el Vilar, Marganell, Castellgalí i el Pont de Vilomara i Rocafort.

És proper pel nord a la confluència del Llobregat i el Cardener, els Dosrius del terme de Castellgalí, i pel sud al congost de Castellbell.

Està ben comunicat amb Manresa i Barcelona per dues línies de ferrocarril (RENFE i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya) i per l'Autopista de Montserrat.

El nom oficial del municipi amb la seva ortografia actual, Sant Vicenç de Castellet, data del 1979. Prové de Sant Vicenç, el sant titular de la parròquia del municipi, i de «Castellet», en la documentació antiga Castelleto (segle xi).

A dalt del turó més pròxim al nucli principal de població hi havia el Castell de Castellet, del qual actualment només es conserven part de les muralles, la torre del segle xiv-xv, l'antiga cisterma ampliada, les ruïnes de diferents dependències del castell, així com la base de la torre de guaita del segle x-xi.