Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Al setmanari Nova Tàrrega.

24 de setembre de 2021...publicació per donar a conèixer les Associacions.

Autor Josep Mª Segarra Miralles
Autor Josep Mª Segarra Miralles

DIVENDRES 24 SETEMBRE 2021

QUI SOM

Som una entitat sense ànim de lucre referent en el món geganter de la nostra ciutat. El nostre objectiu principal és una abraçada. Una encaixada de mans. Un somriure. Saber que volem ser una colla  ben avinguda de companys i companyes, que tot i tinguem diferents gustos i maneres de pensar, ens sabem respectar els uns als altres, pel fet de coincidir en el món folklòric, cultural o senzillament per distreure’ns tots plegats, anant de trobada en trobada coneixent una mica més el nostre país i, si pot ser, l’estranger. L'essencial en una bona colla és la unió per passar-ho bé, gaudir en les diferents activitats, com viatjar, menjar,  ballar, riure, fer riure, suar i fins i tot patir portant els gegants i els petits capgrossos.

La nostra història no és pas breu, té més de 400 anys. La primera referència dels gegants de la ciutat, és a l'Arxiu Comarcal de l'Urgell, que es troba dipositat al fons municipal de Tàrrega, Llibre de Serimònies 1592-1661, foli 158 v, de la processó de Corpus de l’1 de juny de 1600. La segona dada oficial dels nostres gegants, trobada en un document de  l’Ajuntament de Tàrrega, és un pagament per la construcció d'un gegant i la despesa al portador durant la processó del Corpus amb data del 2 de juny de 1603. L’any 1981 es fundà com Associació Cultural la Fal·lera Gegantera. La parella de gegants  mes emblemàtica són Ramon Berenguer I i Almodis, aquest any passat el 2020 celebrarem els 150 anys.

QUE FEM

Ens dediquem a promoure la ciutat de Tàrrega allà on anem amb la nostra cultura, representada per la imatgeria dels diferents barris i els de l’ajuntament. Col·laborem amb entitats d’àmbits diferents, tant culturals, com caritatives i esportives. Organitzem cada any un gran trobada de gegants vinguts d’arreu de Catalunya, fent intercanvis pel nostre territori durant tot l’any amb les colles invitades.

CAP A ON ANEM

Hem viscut sortides inoblidables. per exemple, l’octubre de 2009, vàrem tenir l’honor d’assistir al bateig dels gegantons Pau i Alegria en el marc de la Fira del Món Geganter de Cassà de la Selva. A l’agost del mateix any, vam viatjar a Luxemburg amb els gegants  Treball i Cultura. També va ser molt important, l’agost del 2011, el XXIV Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics a Grenoble (França) amb els nostres 8 capgrossos. Anem anualment en actes de nivell nacional com es la festa de la Ciutat gegantera i Fira del Món Geganter que organitza l’Agrupació de colles de geganters de Catalunya. Tornem la visita a les colles que venen a Tàrrega, en sortida a la ciutat o poble d’on son, normalment dins el territori Català. Si ens demanen apadrinar imatgeria festiva d’un altre ciutat i anem, aquest darrers anys hem estat al País Basc, a Blaie, ciutat agermanada amb Tàrrega. En uns quants anys també es va fer sortides col·laborant amb l’Agrupació, portant i fen ballar els seus capgrossos, viatjant per tot Catalunya i també a Bèlgica, Hongria i Romania.