Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Els Tres Tombs.

30 de gener de 2022...La festa mes antiga de Tàrrega. -

DIUMENGE 30 GENER 2022

La festa començà prèviament el dissabte 29 de gener, amb una taula rodona sobre dones ramaderes i pageses avui, l’objectiu de la qual és donar visibilitat al treball de les dones en les tasques del camp. 

L’activitat se celebrarà a les 12 del migdia al local social de l’Ateneu i compta amb la participació de dones professionals del sector com són Teresa Robert (Granja Coma, Tàrrega), Anna Boleda (La Segalla Formatgeria, la Selva del Camp), Eva Bonet (Celler Comalats, Ametlla de Segarra), M. Àngels Rosselló (Vaqueria Sant Jaume de Palau, el Palau d’Anglesola) i Nati Ninot (Formatgeria San Gil, l'Albió).

A més a més, la tarda del dissabte, Lo Tossino, La Verreta i La Follia Brass Band comunicaran l’anunci de la Festa dels Tres Tombs (19 hores, a la plaça del Carme).

Després de l’aturada de l’any passat a causa de la pandèmia, el diumenge dia 30 de gener s’ha celebrat una nova edició dels Tres Tombs, la festa més antiga de la localitat que data del segle XIV.

L’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha destacat el gran èxit de la celebració arran de l’elevada participació de la ciutadania. també ha comptat amb l’assistència de l’exconsellera d’Agricultura Meritxell Serret, la senadora Sara Bailac i regidors i regidores de l’arc consistorial.

En aquesta edició, la ciutadania targarina no ha faltat a la cita, la festa arrenca des de l’Espai Fassina amb la benedicció d’animals i tractors.

La comitiva esta formada per 10 tractors clàssics, 11 de contemporanis, dues carretes de colles de joves de la ciutat guarnides amb motius agrícoles, dos carruatges i una cinquantena de cavalls i ponis, precedits d’elements del folklore local com són Lo Tossino i la Verreta, els gegants i capgrossos de l’Associació Cultural La Fal·lera Gegantera, i també provinents d’altres indrets de Catalunya, com Lo Marrà de Tremp i el Ruc de la Granada, que han desfilat al ritme de la música de La Follia Brass Band.                                  

A més a més, durant tot el matí a la plaça de les Nacions Sense Estat s’han concentrat diverses parades de productes artesans i alimentaris en el tradicional mercat de Sant Antoni, organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica i que enguany s’ha reubicat per tal d’evitar aglomeracions.

De 9:30 a 10:30 hores, esmorzar del traginer amb llonganissa, cansalada i vi, i xocolata pels més menuts, a la terrassa de La Soll a la plaça de les Nacions Sense Estat.                                          

Continuant la diada a les 10:45 hores espai Fassina amb la Benedicció de cavalleries, carros, tractors i animals de companyia.             

A les 11h del migdia, l’Associació Cultural la Fal·lera Gegantera, és posa en marxa.            

Encapçalant la desfilada, amb el recorregut del Espai Fassina fins al la plaça del Carme on es fan els tres Tombs, junt amb elements de la cultura popular targarina i també forana, acompanyats per La Follia Brass Band.

Al acabar a les 12h Vermut i concert · Terrassa de La Soll a la plaça de les Nacions Sense Estat.     

Salvador Solé i Castells, fill de pagès i que manté el treball de la terra, ha estat el pendonista d’aquesta edició de la festa més antiga de la capital de l’Urgell.              

El president de la Societat de Sant Antoni Abat, Alejandro Domingo ha qualificat “de deu” la jornada i ha explicat que confia que l’any vinent es pugui tornar a celebrar la festa en el format habitual recuperant la participació de les AMPES dels centres educatius de la ciutat.

L’associació Cultural la Fal·lera Gegantera participa activament en la festa, amb els gegants: Eloi, Alba, i la Sépia portats per 4 geganters, acompanyats per 1 capgròs.  

La jornada, però, començarà a 2/4 de 10 del matí amb l’esmorzar del Traginer a la terrassa de La Soll (plaça de les Nacions sense Estat), espai on els visitants també tindran l’oportunitat de passejar i fer compres al mercat tradicional organitzat per la Regidoria de Promoció Econòmica de Tàrrega i que romandrà instal·lat durant tot el matí.

Parades de productes d’alimentació, naturals i artesans o la compra de la nova figura de goma de Lo Tossino configuraran l’oferta juntament amb música en viu i una passejada amb ruquets.

Amb l’assistència total de 11 membres, com a geganters: Jordi Tavira, Ton Farran, Dani Tortosa, Quim Calderó i Pere Agea.  

Com a portadors dels capgrossos: l’Avi Pep,  Jepo Costa.                                                       

Com acompanyants: Nahuel Agea, Enzo Agea, Robert Tavira i Alfonso Màrquez i Amanda Balasch.

No os perdeu la galeria d'imatges del esdeveniment, al peu d'aquest escrit fetes per Radio Tàrrega, Nova Tàrrega, Pere Agea, Jepo Costa, etc.

Galeria d'imatges