Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Restauració total dels Centenaris de la Mercè.

26 de desembre de 2022...Una interesant visita.

(Foto Serra T.) Nova Tàrrega, 10-9-1955.
(Foto Serra T.) Nova Tàrrega, 10-9-1955.

DILLUNS 26 DESEMBRE 2022

Poques vegades es pot parlar d’un procés de restauració total, com es la dels gegants de la Mercè, són d’una gran vàlua patrimonial amb mes de 152 anys de vida, daten del 23 de setembre de 1870.

Visita el dia 3 de desembre de 2022 al taller Avall de Reus, empresa de professionals titulats, especialitzats en aquest tipus de treball, hem vist als Centenaris, desmuntats i despullats del tot.

Es molt curiós de poder entrar en una visita personalitzada un dels pocs tallers de tanta anomenada categoria, en restauracions molt delicades.

Ens varen atendre molt be amb explicacions detallades de el que representa una restauració tant acurada, han anat traient amb bisturí, les capes de pintura afegides al llarg dels seus mes de 150 anys d’història.

I fer com una troballa en diferent àmbits, dels seus orígens, con pot ser els recuperats intactes 4 ulls de vidre originals, també traient capes de pintura i afegits de tota mena, tant de cartró pedra amb retalls de diaris de principis dels anys 1900, draps de sacs, fustes, espuma de poliuretà, guix o escaiola de tots els arranjaments que han fet, amb tota la bona fe del mon, els diferent aficionats, en restauracions, al llarg de tants anys, fins hi tot es trobà la resta d’un niu de ratolins dins el cos de la geganta Almodis.

Es fa ressò als medis de comunicació i xarxes socials, de la restauració, fen-ne esmena del ajut, per part del Ajuntament de Tàrrega, la regidoria de Cultura encapçalada per seu regidor Carlos Vílchez, per altra banda el president de la Fal·lera Gegantera, Pere Agea, ens explica que la restauració era del tot necessària, portant al 2021, les dos figures centenàries al taller per començar la minuciosa restauració.

Amb l’assistència de la visita al taller Avall dels membres de la colla, Pere Agea i Correa, dos fills  seus Enzo i Nahuel, Robert Tavira i Jepo Costa. De cultura, el tècnic Lluís Agea i el regidor Carlos Vílchez.